Scrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text Generator @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
zwani.com myspace graphic comments
visit twitterbackgrounds.org for more

Sunday, March 10, 2013

Resepi Kuah Kacang Ayam Kelate

Assalamualaikum...Menu hari minggu... Permintaan my hubby...

Hidangan pertama...

Hidangan ke 2 selepas top up lagi ayam + air...

Baru masak top up ayam ke 2... hehehe...

Sumber:- Mak Mertua dan diri sendiri

Bahan :
½ Kilo Kacang Tanah – Goreng tanpa minyak dan ditumbuk (Jangan halus sangat, tak sedappp)
1 ½ Keping Gula Melaka/Nisan
1 Sudu Kecil Garam / Secukup rasa
2 Batang Serai – Dititik
Santan – 1 biji kelapa/ 1 kotak kecik santan segera
Jintan Manis – Tak letak sebab tak de stok
Jintan Putih - Tak letak sebab tak de stok
Kerangka Ayam – Kita letak ayam yang dipotong kecil2 ( Isi + tulang)
1 Senduk Cili Kisar (Kalau suka pedas boleh tambah)
Minyak Untuk Menumis

Bahan Kisar :
8 Biji Bawang Merah
4 Ulas Bawang Putih
½ -1 Inci Halia
½ -1 Inci Lengkuas
1 Sudu besar Udang Kering – Rendam sekejab
2 Batang Serai – Ambil yang putih je...

Cara Menyediakannya :-
- Tumiskan serai dan bahan Kisar hingga naik bau. Gunakan api sederhana sahaja.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga agak2 dah naik minyak.
- Masukkan Santan. Kacau2 kejab, masukkan ayam + garam + gula Melaka dan (jintan kalau nak)
- Kalau pekat, boleh tambah kan sikit air.
- Biarkan ia mereneh dan kacau sekali sekala untuk elak ia hangit bawahnya…

Nota : Lagi lama masak lagi sedap…
** Bos kat umah kata sedapppp!!! First time buat… Biasa tolong kacau mak mertua masak je..hehehe

No comments:

Post a Comment

JANGAN TAK KLIK