Scrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text Generator @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
zwani.com myspace graphic comments
visit twitterbackgrounds.org for more

Wednesday, February 27, 2013

Som Tam

Assalamualaikum... Resepi ni ambil dari mak sedara. Dia Kecil-kecil dulu biasa bantu keluarga dia yang ramai berniaga di Rantau Panjang dan Thailand (resepi orang Thai). Sambil buat untuk makan, belajar sekali....

Sekadar gambar google dahulu sebagai hiasan.

** Pic akan dimasukkan kemudian.. (Asyik tak sempat snap...).

Bahan :
2 Biji Betik Muda (disagat)
1/4 Kilo Kacang Tanah (digoreng dan buang kulitnya)
1/2 Kilo Nisan Putih (Ala2 gula melaka tetapi dia lembik sikit -  susah gak nak dapat).
1 Paket Udang Kering
Perahan Lemon / Limau Nipis
2 Sudu Besar Sos Sotong
2 - 5 Ulas Bawang Putih (Jangan banyak, nanti tak sedap)
Tomato (Potong panjang2)
Kacang Panjang (Potong 2 Inci Panjang)
Cili Padi (Hijau)

Cara : 
- Tumbuk 5 ulas bawang putih.
(bahan banyak, tak boleh ditumbuk sekali terus, jadi tumbuk sikit2 dan masuk dalam bekas)
- Masukkan cili padi dan kacang panjang yang telah di potong.
- Kemudian masukkan pula "nisan putih" dan diikuti dengan tomato.
- Kemudian masukkan pula jus limau nipis/lemon dan juga sos sotong.
- Bila semua dah siap... tumbuk lagi sekali (tumbuk manja) dan kacau adunan agar mesra...
- Bila cukup masam manisnya, bolehlah dihidangkan... SELAMAT MENCUBA...

** Contoh nisan/gula putih yang digunakan dalam menyediakan som tam..



No comments:

Post a Comment

JANGAN TAK KLIK