Scrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text Generator @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
zwani.com myspace graphic comments
visit twitterbackgrounds.org for more

Saturday, December 28, 2013

10 Pesanan Imam Shafie

Assalamualaikum... Jom hayati 10 pesanan dari Imam Shafie... Moga kita semua beroleh manafaat dan kebaikan dari ilmu perkongsian ini... Amin...

Sumber :- https://www.facebook.com/dhjah

10 PESANAN IMAM SHAFIE

Sebelum Imam Shafi'e wafat, beliau sempat berpesan kepada muridnya serta umat islam umumnya.
Berikut adalah kandungan wasiat tersebut ;-

" Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan 10 perkara :-

1 - Hak Kepada Diri : Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

2 - Hak Kepada Malaikat Maut : Mengqada'kan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang dizalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada ALLAH.

3 - Hak Kepada Kubur : Membuang tabiat suka menabur fitnah, tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan  solat tahajjut dan membantuorang yang dizalimi.

4 - Hak Kepada Mungkar Nangkir : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

5 - Hak Kepada Mizan (Neraca Timbangan Amalan Pada Hari Qiamat) : Menahan kemarahan, banyakkan berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menahan kesulihatan.

6 - Hak Kepada Sirat (Titian Yang Merintangi Neraka Pada Hari Qiamat) : Membuang tabiat suka mengumpat, warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

7 - Hak Kepada Malik (Malaikat Penjaga Neraka) : Menangis lantaran takutkan Allah S.W.T, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah ketika terang-terangan serta sembunyi-sembunyi dan memperelokkan akhlak.

8 - Hak Kepada Ridhzuan (Malaikat Penjaga Syurga) : Merasa redha kepada qahda' Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat ALLAH dan bertaubat dari melakukan maksiat.

9 - Hak Kepada Nabi Muhammad : Berselawat ke atasnya, berpegang dengan syariat, bergantung kepada Al Sunnah (Hadith), memyayangi para sahabat dan bersaing dalam mencari kelebihan dari ALLAH.

10 - Hak Kepada ALLAH s.w.t : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

" Jadikanlah iman dan taqwa sebagai pakaian kita di dunia agar, pakaian dari syurga yang membaluti kita di akhirat kelak.."
" Sesungguhnya ALLAH itu Maha Melihat dan tidak pernah tidur walau sedetik pun. Setiap amal perbuatan kita akan dihitung walau sebesar zarah sekalipun."
" Semoga kita berada di dalam golongan hamba-Nya yang tidak pernah alpa mengingati-Nya..."

No comments:

Post a Comment

JANGAN TAK KLIK