Scrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text Generator @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
zwani.com myspace graphic comments
visit twitterbackgrounds.org for more

Thursday, August 22, 2013

Muhasabah Diri – Dari Kisah Insan Terpilih

Assalamualaikum... Hari ini terasa nak berkongsi kisah Arwah yang meninggal pada Ramadhan lalu ketika sedang bersolat. Jadikan kisah hidup atau perjalanan kehidupan beliau sebagai dorongan untuk kita muhasabah diri dan mengambilnya sebagai pengajaran. Jadikan amalan beliau sebagai panduan untuk kita yang masih bernyawa ini...

Muhasabah Diri – Dari Kisah Allahyarham Roslan Ishak (2)


Sumber:- https://www.facebook.com/IslamAgamakuOfficial

Sedikit cerita tentang arwah Roslan Ishak

Alhamdulillah...Muslimat TJ telah menziarahi balu Allahyarham siak surau Tmn Desa Surada pagi tadi. Satu pertemuan yang cukup menginsafkan, memanggil diri untuk bermuhasabah ttg kehidupan yg telah dikemudi selama ini. Beberapa mutiara keikhlasan, zuhud dan kecintaan kepada Allah dan Rasul yg dpt dikutip dari perkongsian kak Mar (balu) utk tatapan bersama.

Allahyarham bersara awal pada umur 40an. Sejak itu. Beliau bersama-sama bekerja utk jamaah dan bertugas sebagai siak surau di tmn Desa Surada. Surau itu menjadi rumah kedua malah menurut kak Mar mungkin lebih dari rumahnya sendiri.

Allahyarham seorang yang berpegang kepada kata-kata ustaz dalam ceramah2 dan kuliah yang diikutinya.

Oleh kerana itu beliau:

1 - Tidak pernah meninggalkan solat berjamaah di surau walaupun hujan beliau tetap ke surau menaiki motor dengan berpayung.

2 - Sentiasa membaca Al Quran, tidak pernah ketinggalan dlm hari2 kehidupan beliau. Di surau itu lah tempat beliau berjamaah, mengaji dan membersihkan surau.

3 - Menyampaikan apa yg didengar ketika kuliah kepada ank2 dan sentiasa berpesan supaya tidak meninggalkan solat dan mengerjakannya diawal waktu, kalau berkesempatan berjamaah di surau.

4 - Berpesan supaya rajin membaca Al Quran kerana kata Allahyarham kepada anak2nya Al Quran ini lah yang akan menemani kita dan membantu kita kelak.

5 - Kata beliau lagi jgn sibuk2 harta dunia kerana hanya 3 benda shj yg kita bawa bila mati - "ayah x ada harta nak infaq, ini lah saja.... ke surau berjamaah, membaca Al Quran, bertugas membersih dan menjaga surau.... (amal soleh dan insya Allah anak2 beliau yg soleh).

6 - Kurang melayan kehendak dunia - tidak suka berjalan jauh2 kerana kata Allahyarham nnt solat jamaah beliau (surau) macamana pula...

Itu lah antara amalan beliau yg Istiqamah kerana Allah. Beliau x bekerja lagi walaupun bersara awal kerana nak menghabiskan sisa hidup dgn beramal soleh.

Beliau pernah berkata rentetan peristiwakematian di Mekah/Madinah (tak berapa ingat) yang meninggal dlm keadaan sujud. Kata beliau, orang biasa macam kita tak boleh dapat ke macam tu, maka hajat dan doa beliau dimakbulkan Allah SWT.

Rakan beliau yg pernah mendengar beliau berkata begitu menangis mengenangkan kata2 Allahyarham.

Kata kak Mar hujan renyai2 ketika jenazah dibawa ke tanah perkuburan. Jenazah beliau pun lembut semasa diluruskan dan ditanggalkn pakaian utk dimandikan dan seperti tidur.

Melihat kpd kak Mar yg sederhana dan lembut orgnya, yg sentiasa menolong suami membersih surau (kerja kak Mar basuh toilet), saya dapat merasakan ketenangan dalam keluarga ini.

Hanya kak Mar sedikit terkilan kerana hari itu...rutin hidup seperti biasa tanpa Allahyarham menunjukkan tanda2 kelainan dan kak Mar x banyak bercakap dengan suami beliau sebelum keluar mengambil anaknya dan tiada di sisi ketika Allahyarham pergi. Tp beliau redha atas ketentuan Allah dan urusan jenazah pun dipermudahkan Allah SWT. Al fatihah...

Semoga kita yg hidup beroleh iktibar dalam melayari bahtera kehidupan yang singkat ini. Bila2 masa kita akan dipanggil pergi mengadap Maha Pencipta...

Muhasabah Diri – Dari Kisah Allahyarham Roslan Ishak (1)


Sumber:- https://www.facebook.com/tajulaiman.tajulanuar

Saya bukanlah orang yang mengenali Allahyarham Roslan Ishak dengan rapat tetapi saya selalu nampak arwah setiap kali saya ke Surau Al-Mujahidin Desa Surada (cuma arwah yang kadang-kadang nampak saya, kadang-kadang tak nampak) dan pernah juga kami bertegur sapa. Masih segar dalam ingatan pada satu hari dia menyuruh saya melaungkan azan.

Cuma di sini saya ingin berkongsi amalan-amalan yang saya nampak arwah selalu kerjakan dan antaranya ialah:

1 - Sentiasa datang awal ke surau (sebelum azan)
2 - Solat lima waktu secara berjemaah setiap hari
3 - Sentiasa berada di saf hadapan
4 - Mendirikan solat sunat rawatib
5 - Mengangkat dan menadah tangan tinggi ketika berdoa dengan penuh khusyuk
6 - Menyusun meja dan kerusi dan menyediakan minuman untuk penceramah setiap kali ada ceramah/tazkirah

Mungkin banyak lagi amalan-amalan yang arwah kerjakan yang mungkin saya tidak perasan tapi Allah lebih mengetahui. Arwah memang seorang yang sentiasa beristiqamah dengan amalannya. Maka, memang layaklah arwah dikurniakan Husnul Khotimah...

اللهم اختم لنا بحسـن الخاتمة ولا تختم علينا بسـوء الخاتمة

" Ya Allah, Kau akhirilah hidup kami dengan husnul khotimah (akhir yang baik), dan janganlah Kau akhiri hidup kami dengan suu'ul khotimah (akhir yang buruk) "

Semoga roh ditempatkan bersama hamba-hamba-Nya yang beriman. Al-Fatihah...

No comments:

Post a Comment

JANGAN TAK KLIK