Sunday, March 10, 2013

Resepi Kuah Kacang Ayam Kelate

Assalamualaikum...Menu hari minggu... Permintaan my hubby...

Hidangan pertama...

Hidangan ke 2 selepas top up lagi ayam + air...

Baru masak top up ayam ke 2... hehehe...

Sumber:- Mak Mertua dan diri sendiri

Bahan :
½ Kilo Kacang Tanah – Goreng tanpa minyak dan ditumbuk (Jangan halus sangat, tak sedappp)
1 ½ Keping Gula Melaka/Nisan
1 Sudu Kecil Garam / Secukup rasa
2 Batang Serai – Dititik
Santan – 1 biji kelapa/ 1 kotak kecik santan segera
Jintan Manis – Tak letak sebab tak de stok
Jintan Putih - Tak letak sebab tak de stok
Kerangka Ayam – Kita letak ayam yang dipotong kecil2 ( Isi + tulang)
1 Senduk Cili Kisar (Kalau suka pedas boleh tambah)
Minyak Untuk Menumis

Bahan Kisar :
8 Biji Bawang Merah
4 Ulas Bawang Putih
½ -1 Inci Halia
½ -1 Inci Lengkuas
1 Sudu besar Udang Kering – Rendam sekejab
2 Batang Serai – Ambil yang putih je...

Cara Menyediakannya :-
- Tumiskan serai dan bahan Kisar hingga naik bau. Gunakan api sederhana sahaja.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga agak2 dah naik minyak.
- Masukkan Santan. Kacau2 kejab, masukkan ayam + garam + gula Melaka dan (jintan kalau nak)
- Kalau pekat, boleh tambah kan sikit air.
- Biarkan ia mereneh dan kacau sekali sekala untuk elak ia hangit bawahnya…

Nota : Lagi lama masak lagi sedap…
** Bos kat umah kata sedapppp!!! First time buat… Biasa tolong kacau mak mertua masak je..hehehe

No comments:

Post a Comment