Tuesday, February 5, 2013

Begedil Kentang Mudah

Harini rasa teringin nak makan begedil pulak... Lagipun tengok ubi kentang yang dah lama tak terusik, kesian kat dia heheheh... Tengok kat dapur bahan yang diperlukan tak berapa nak ada, jadi bila dah teringin gak nak makan tu, kerjakan lah jugak dengan bahan-bahan yang ada...


BEGEDIL KENTANG MUDAH.
Bahan
4 Biji Ubi Kentang
1 Sudu Besar Bawang Goreng
2 Biji Cili Padi
1 Sudu Serbuk Pati Ayam "Knorr".
1 Biji Telur
Minyak (Untuk Mengoreng)
** Nak sedap, boleh tambah bahan - Daun Sup, Ayam/Daging Kisar, Lada Sulah dll.

Cara
- Kupas kentang dan hiris nipis-nipis (Supaya bila digoreng senang masak). Cuci dan toskan.
- Goreng kentang hingga kekuningan, angkat dan toskan.
- Tumbuk kentang itu panas-panas hingga semuanya hancur.
- Masukkan cili padi dan tumbuk lagi sehingga lumat.
- Masukkan serbuk pati ayam dan tumbuk lagi hingga sekata dengan semua bahan
- Masukkan dalam bekas dan gaulkan dengan bawang goreng dan gaul rata.
- Bentukkan dan celup dalam telur dan goreng hingga kekuningan...

No comments:

Post a Comment