Wednesday, October 17, 2012

Kek Coklat Basic - Nuanza

Sumber:- http://denuanza.blogspot.com/2012/07/kek-coklat-basic-resepi.html

Dah lama simpan resipi ni... Tiba-tiba rasa rajin, apa lagi mula la try masak. First time cuba, alhamdulillah jadik... Try resipi Nuanza. Resipi kek coklat yang simple untuk dibuat dan sangat sedap... keknya moist jeee... gebusss and tak muak untuk dimakan... Tak letak topping pun ok... En.Hubby kata sedap! dan "Lulus" hehehe... sebelum ni penah cuba tak jadi... Untuk kali ini hamba buat kukus jeee.... juga boleh dibakar jika sukaaa. TQ banyak-banyak Nuanza atas perkongsian resepi kek coklat yang amat best ini... dari salah seorang tauke kek jugak tu... :)

 Baru siap masak...

 Sejukkan sebelum di letak topping...




Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan sebuk koko berkualiti tinggi - hamba guna van houten
1 3/4 cawan gula pasir
1 1/2 sudu teh baking powder (sudu kfc)
1/2 sudu teh baking soda (sudu kfc)
(# satukan semua bahan ke dalam besen yang agak besar, ketepikan)

Bahan B
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 1/4 cawan air panas
2 biji telur gred A (kalau gred B/C, guna 3 biji -pukul sikit macam nak buat telur dadar)
(# satukan semua bahan B)

Cara
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A
- Gaul sebati sampai hilang ketul-ketul...
- Boleh tapis (guna penapis santan) agar tiada ketul2 yang kelihatan pada kek nanti...
- Masukkan ke dalam loyang saiz 7@8 inci
- (loyang di sapu minyak dan ayak tepung di permukaan loyang secara nipis) - senang keluar
- atau gunakan kertas minyak...
- Bakar selama 1 jam 15 minit atau sehingga kek masak
- Adunan juga boleh dikukus...

** Topping ikut suka hati masing-masing...

No comments:

Post a Comment