Tuesday, October 9, 2012

Karipap Rangup :)

Jom minum petang... Haritu ada dengar THR Gegar pasal karipap. Ada sorang akak tu bagi petua untuk merangupkan karipap, dohnya diuli dengan ais batu... Bila rasa nak makan tu, cuba la buat resipi tu, kebetulan ada sardin lebihan sandwich semalam...

Resipi main campak2 je... agak-agak je letaknya...

Bahan:-
2 Cawan Tepung gandum
1/4@1/3 Cawan Minyak Masak (panaskan)
1/2 Sudu kfc Garam + sikit air (bancuh)
Ais batu (agak-agak untuk menguli)

Cara:-
- Panaskan minyak, angkat dan campurkan dengan tepung.
- Gaul minyak dan tepung hingga sebati.
- Kemudian masukkan air garam dan ais sikit demi sikit sambil di gaul rata...
- Uli adunan hingga adunan menjadi doh dan tak melekat di tangan...
- Siap... bolehlah dicanai dan di masukkan inti kesukaan masing-masing...

** Karipap buat sendiri lagi sedap dari beli... Inti buat sendiri. Suka lauk lebih masuk lebih...

No comments:

Post a Comment